Historien om John F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy blev født den 29. maj 1917 i Brookline, Massachusetts, og gik ind i politik allerede i en meget ung alder. Faktisk var han – da han blev taget den 20. januar 1961 blev taget i ed som USA’s 35. præsident – blot 44 år, og dermed den yngste i landets historie. Kennedy opnåede flere sejre gennem sin korte præsidentperiode, men huskes i dag primært for den tragiske skæbne, der overgik ham under et besøg i Dallas i 1963.

Det kan naturligvis hævdes, at alle amerikanske præsidenter indtager en vigtig plads i historien, men da John F. Kennedy blev offer for et attentat, har han sikret sig en helt særlig plads i befolkningens bevidsthed. Uanset om man er demokrat (som Kennedy) eller republikaner, kan man som regel enes om at ære de afdøde præsidenter.  

En historisk præsident

Der er mange spændende historier, som knytter sig til John F. Kennedy, og det er derfor svært at vide hvor man skal gøre det første nedslag. Det kunne f.eks. være i forbindelse med valgkampen i 1960, hvor John F. Kennedy skulle vinde amerikanernes gunst på bekostning af republikanernes præsidentkandidat, Richard Nixon.

Debatterne mellem de to kandidater blev transmitteret direkte via de amerikanske tv-stationer, og her var tale om de første direkte tv-udsendelser i historien. Her kunne tv-seerne opleve en svedende og nervøs Nixon, som tydeligvis ikke var tilpas med situationen. Derimod optrådte Kennedy langt mere selvsikker, smilende og imødekommende.

Debatten mellem Kennedy og Nixon varslede nye tider, hvor præsidentens image skulle promoveres gennem direkte debatter, hvor man ikke i samme omfang kunne skjule sig.

Brugte tv til at nå ud til den amerikanske befolkning

Det var dog ikke kun gennem tv-debatter, at JFK åbnede op overfor omverden. Det gjorde han også ved at indføre tv-transmitterede pressekonferencer. Den almindelige amerikaner kom på denne måde tættere på præsidenten end nogensinde. Kennedy gjorde også Det hvide Hus til midtpunkt for det amerikansk kulturliv, og inviterede gerne indenfor i sin bolig.

Ved præsidentvalget, der sendte Kennedy i Det hvide hus, opnåede han 303 valgmænd mod Nixons 219. Der var dog 14 demokratiske valgmænd, som nægtede at støtte Kennedy, da de ikke brød sig om hans støtte til Borgerrettighedsbevægelsen.

John F. Kennedy var gift med Jacqueline Kennedy (født Bouvier) fra 1953-1963. Sammen fik de børnene John Fitzgerald Kennedy, Jr. Caroline Kennedy og Patrick Bouvier Kennedy. Efter hans død er der kommet flere afsløringer frem vedrørende præsidentens forskellige kærlighedsaffærer, men disse afsløringer har ikke formået at hans på hans særlige status. Vil du gerne vide mere om John F. Kennedy, kan du fortsætte læsningen på Leksikongen.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *