Find de rette dæk til din bil

Hvilke dæk skal man køre med og hvilke passer til min bil.

Når det kommer til at finde de rigtige dæk til bil, så er der nogle ting du skal være opmærksom på. Der findes nemlig først og fremmest 3 typer dæk. Hvoraf de 2 af dem stort set hænger sammen i et sæt. 

Lad os starte med at kigge på de 3 typer dæk. Der findes sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk. Der er ikke så meget magi i hvad de gør. Navnet siger bogstavelig talt det hele. Et sommerdæk er til sommeren, for mange er det forbundet med brug af alufælge. Vinterdæk er til vinteren og tit forbundet med montering på stålfælge. Helårsdæk kan blive på bilen hele året rundt, hvilket betyder du slipper for at skifte. 

Størrelsen på dækket

Når du har fundet den variant du helst vil køre med. Altså enten sommerdæk/vinterdæk eller helårsdag. Så kan du gå videre til at finde den rette størrelse. Du kan nemlig ikke sætte en hvilken som helst størrelse på din bil. Normalt kommer den fra fabrikken med en “standard” størrelse, som dens speedomter er perfekt tilpasset. Den størrelse er for mange biler en 15″, 16″ eller 17″. Er din bil f.eks. leveret med en 205/55-16″ fra fabrikken, hvilket er en meget brugt størrelse, så vil dens speedometer vise mest nøjagtig med denne størrelse. 

Det kan dog godt være at en 16″ fælge ikke helt er stort nok til dig. Derfor vil du gerne sætte en 18″ på din bil, så den ser lidt federe ud. Spørgsmålet er så, kommer det til at fungere med mit speedometer. Svaret er naturligvis ja. Det man bare skal være opmærksom på, er at dækkets rulleomkreds forbliver næsten den samme. Du må ifølge loven afvige med +/- 5 %. For at beregne hvilken størrelse du skal bruge når du går fra en 16″ til 18″ anbefaler vi at du bruger en dækberegner som du nemt finder på google. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *