Rygsmerter – besøg din kiropraktor

 

Rygsmerter er desværre en stor del af mange danskeres hverdag. Mere end 850.000 danskere levere med lænderygsmerter i varierende grad. Og lægger vi tallene sammen for de øvrige dele af ryggen er tallet endnu højere. 1 ud 2 oplever rygsmerter i kronisk grad eller tilbagevendende i periode.

Mange oplever desværre rygsmerter i sådan en grad at de må opsøge professionel for dem. Mange søger derfor egen læge i håb om hjælp. Egen læge har dog desværre sjælden meget at tilbyde andet end henvisning til f.eks. Kiropraktor København eller fysioterapeut. Andre søger måske mere alternative veje i håbet om at komme deres rygsmerter til livs.

 

Kiropraktorerne er dog det oplagte valg ved behov for hjælp til at komme af med dine rygsmerter. Kiropraktorerne er uddannet sideløbende med lægerne i Odense, har en 6årig kandidatuddannelse og er specialister inden for diagnosticeringen og behandlingen af muskel og ledproblemer. Din kiropraktor københavn er således din specialist og sparringspartner ved behov for hjælp til rygsmerter.

 

Rygsmerter – forståelse er vigtig for bedring

 

Forskningen viser at des mere du som rygpatient forstår dine rygsmerter – des nemmere at det at tage de rigtige tiltag til at komme af med dem. Det er derfor vigtigt for kiropraktorerne at få dig til at forstå dine rygsmerter, herunder den bagvedliggende årsag til dem lige som den udløsende faktor. Kun ved at forstå din rygsmerter kan du tage de rigtige forholdsregler til at slippe af med dem samt at minimere sandsynligheden for at de kommer igen.

 

Skal jeg sygemeldes ved rygsmerter?

 

Forskningen viser at selv 2 ugers sygemelding fra job mindsker risikoen for at vende tilbage igen. Samme forskning viser dog også at tidlig indsats langt hen af vejen nedsætter denne risiko igen.

 

Det er derfor vigtigt at du får hjælp hurtigt i forløbet til dine rygsmerter og får hjælp til at komme af med dem.

 

Skal jeg passe på min ryg

 

Din ryg er skabt til at blive brugt. Du skal derfor som sådan ikke skåne ryggen, men derimod behandle den med omtanke. Din ryg har godt at bliver udfordret og brugt – også i perioder med rygsmerter.

Selvom det i periode med måske voldsomme rygsmerter føles som om ryggen kan tage skade, så kan din ryg heldigvis sagtens holde til belastning. Aktivitet og belastning er derimod styret af gene/smerte niveauet for hvad du kan, og ej ifht risikoen for at gøre ydereligere skade.

 

Hvorfor for jeg ondt i ryggen?

 

Hvis det var så simpel at svare på hvorfor folk for rygsmerter så var det nok også nemmere at undgå.

Fakta er nok at rygsmerter er det man kan multifaktorielt udløst – dvs. udløst af flere årsager i kombination med hinanden.

 

Visse risikofaktorer øger dog sandsynligheden for at udvikle rygsmerter i større eller mindre grad. Blandt disse er bla.

 

  • Alder – der ses en klart øget tendens til rygproblemer jo ældre man bliver. Unge og selv helt små børn kan dog sagtens få rygsmerter. De unge har dog oftere kortere forløb og sjældent tilbagevendende som det ses oftere hos de ældre. Dog er det sådan at nu tidligere man begynder at udvikle tendens til rygproblemer jo mere synsynlighed er der for at få det i større grad senere i livet

 

  • Gener: vores gener har meget at sige i mange henseender ifht kroppen, sundhed, sygdom mm. Og inden for ryg området kan man tydelig se et mønster ifht risikoen for at udvikle rygproblemer i større grad så som f.eks. diskusprolaps. Men også andre smerter som f.eks. spændingshovedpine og migræner ses med klar familiær sammenhæng. Det hele er dog ikke genetisk – vores sociale arv ifht vores adfærd spiller også en stor rolle, herunder livsførelse ifht bla. Kost og motion.

 

  • Overvægt: der ses øget tendens til rygsmerter hos overvægtige. Formodentlig dels pga belastningen på kroppen, men muligvis også sammenhængende med årsagen til selve overvægten som hos mange skyldes manglende motion og aktivitet i dagligdagen.

 

 

Hvad skal jeg gøre for at slippe af med mine rygsmerter ?

 

Der er mange tiltag som du kan tage for at minimere sandsynligheden for at døje med rygsmerter i fremtiden. For mange er regelmæssig og varierende fysisk aktivitet i større grad end deres nuværende niveau ofte en stor del af løsningen – især hos den gruppe som er knap så aktive i dagligdagen.

 

Når dette ikke er nok til at mindske hyppigheden af smerter og gener skal der sættes ind med mere målrettet øvelser og træning for at komme problemerne til livs.

 

For nogle er det dog desværre ikke nok selv med korrekt tilgang til fysisk aktivitet og træning til at komme af med deres rygsmerter. For nogle handler det måske ligefrem kun om at mindske hyppigheden af tilbagefald med deres rygsmerter samt nedsætte intensiteten af rygsmerterne når de kommer. For denne gruppe er det essentielt at tilgå øvelser og træning på en adækvat måde for at få færrest mulige episoder med rygsmerter – for samme gruppe er ”uddannelse” i deres rygsmerter og viden herom også vigtigt for at kunne leve med dem på en ordentlig måde

 

 

Uanset sværhedsgraden og årsagen er Din Kiropraktor København er det oplagte valg når ryggen giver smerter og du har behov for at komme hurtigt tilbage til normal og smertefri hverdag. Book tid allerede i dag hos din kiropraktor

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *