Hvad er en Tor Browser?

Tor Browseren er en web browser som gør din web trafik anonym og gør det nemt for dig at beskytte din identitet online. Hvis du laver research på en konkurrent eller måske bare synes at det er skræmmende at regeringen og din internetudbyder ved præcis hvilke hjemmesider du besøger og hvad du foretager dig på nettet, så er Tor Browseren måske en super god løsning for dig. Tor Browseren er enormt effektiv i forhold til at sløre din IP-adresse.

 

Der er et par ulemper ved at benytte sig af Tor Browseren. Internetforbindelsen er væsentligt langsommer end med en normal browser, og nogle store internetservices blokerer tor browsers. Derudover er Tor Browseren også ulovlig i nogle autoritære lande, som ønsker at forhindre deres befolkning i at læse, udgive og kommunikere på internettet anonymt, Mange journalister har godtaget Tor Browseren som en ny vigtig del af online demokrati, og der bliver lagt enormt mange penge i at forbedre Tor’s anonyme værdier hver eneste dag.

 

Hvor du kan downloade Tor Browser

 

Tor Browseren er tilgængelig for Linux, Mac og Windows, og er nu også tilgængelig til mobiler. Du kan downloade skrivebords versioner fra ”Tor Project” hjemmeside. Hvis du er på Android skal du blot finde OrBot eller OrFox i Google Play Store, og hvis du er en iOS bruger kan du downloade OnionBrowser fra Apple App Store.

 

Hvordan du kan bruge Tor Browseren

 

For langt de fleste mennesker er det at bruge Tor Browseren lige så simpelt som at downloade den og bruge den, præcis ligesom du ville med Chrome eller FireFox. Hvis du aldrig har brugt Tor før, vil du bemærke at det er langsomt, eller i det mindste, langsommere end de normale standard browsers. Tor er dog blevet en smule hurtigere over årene, og med en fornuftig internetforbindelse kan du endda også sagtens se videoer gennem denne browser efterhånden.

 

Tor giver dig også adgang til .onion  hjemmesier som kun er tilgængelige gennem Tor netværket. F.eks. kan du gå ind på onion versioner af The New York Times og Facebook, som udelukkende er tilgængelige gennem Tors Browser. Dette gør det muligt at læse nyheder helt anonymt, hvilket er meget attraktivt hvis du gerne vil læse nyheder uden nogen kan følge med i hvilke kilder du læser fra, hvornår du læser dem og i hvor lang tid.

 

Der er en stor ulempe ved at bruge Tor browseren. Mange store og vigtige hjemmesider og online services blokerer Tor, og typisk uden nogen brugbare error-beskeder. Hvis sider du normalt bruger gennem standard browser pludselig ikke virker når du bruger Tor’s browser er det højst sandsynligvis fordi at siden eller servicen har blokeret brugere der benytter sig af Tor Browseren. Sider der ikke ligefrem har blokeret Tor Browsers kan kræve at du går igennem flere forskellige captchas, som sikrer at du ikke er en bot. Dette er irriterende, men ikke værre end det.

 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *