Et sitemap er en enkel og ligetil måde at sikre, at alle dine websider er opført i et logisk og letlæseligt format for søgemaskinerne. Det er en god måde at sikre, at du præsenterer dit indhold på den mest tilgængelige måde.
Forstå det grundlæggende i et sitemap
Sitemaps er i bund og grund “landingssider”, der indeholder alle URL’er på dit websted. De er SEO-venlige (søgemaskineoptimering) og fungerer som onlinebrochurer. Et sitemap er en standardmetode til at organisere dit websted i en enkelt fil, så søgemaskinerne kan indeksere dem.
Dit sitemap er grundlæggende en liste over links på dit websted, som du har valgt at gøre tilgængelige for søgemaskinerne. Processen med at lave et sitemap kan være meget enkel eller meget kompleks, afhængigt af dit websteds kompleksitet og graden af sofistikering af den sitemap-tjeneste, du bruger.
Den mest grundlæggende måde at oprette et sitemap på er at gøre det manuelt. Det betyder ganske enkelt, at du laver en liste over alle URL’er til dit websted og derefter uploader listen til en gratis hostingtjeneste som Googles. Dette anbefales dog ikke, da det ikke giver søgemaskinerne mulighed for at crawle dit websted korrekt.
En bedre mulighed er at bruge en sitemap-generator til at oprette et sitemap programmatisk. Dette er en automatiseret proces, der opretter et sitemap baseret på en bestemt URL-struktur.
Det er en meget mere effektiv proces, og da du betaler for tjenesten, vil du sikkert gerne få mest muligt ud af den.
Sørg for, at dit sitemap er mobilvenligt
Et sitemap er kun effektivt, hvis du kan få det udleveret til din målgruppe.
De fleste webstedsejere er bekendt med, at når deres websted vises på en computer, vises det som en række websider med en navigationslinje øverst og en række links nedenunder.
Hvis du ønsker, at dit sitemap skal være tilgængeligt på mobile enheder, er din eneste mulighed at sørge for, at sitemapet er mobilvenligt.
Det betyder, at hver side i dit sitemap skal kunne ses på en mobilenhed, og at navigationslinjen skal kunne ses på en mobilenhed.
Få mest muligt ud af Googles XML sitemaps
Der er en anden måde at generere et sitemap på, som mange webstedsejere ikke kender til: Ved at bruge Googles XML sitemaps.
Googles sitemap giver dig mulighed for at indsende hele dit websted ved hjælp af et særligt Google sitemap-program. Da det bruger XML, er Google sitemap-programmet kompatibelt med de fleste større CMS-platforme.
WordPress-plugin’et hedder for eksempel Google XML Sitemap, og softwaren er gratis.
Fordelen ved at indsende dit websted til Googles sitemap er, at det hjælper Google med at gennemsøge dit websted mere effektivt.
Det hjælper dig også med at følge dit websteds ydeevne, da Google viser dit sitemap på resultatsiden for alle de søgetermer, som dit websted er blevet indekseret for.
Optimer dit sitemap til søgemaskinerne
SEO-sitemapet er en liste over alle de sider, som du ønsker at optimere for søgemaskinerne.
Dit SEO sitemap hjælper søgemaskinerne med at gennemsøge dit websted. Jo flere sider du har med i dit sitemap, jo bedre vil dine sider blive placeret i søgeresultaterne.
Opret et sitemap for hver sektion af dit websted
Du bør oprette et sitemap for hver sektion af dit websted. På denne måde kan du oprette et separat sitemap for hver enkelt.
Hvert af disse sitemaps skal have en anden URL, og de skal hver især optimeres for at forbedre sidens placering for hvert afsnit.
Sitemaps er en god måde at organisere dit indhold på, og du bør sikre dig, at dit indhold er organiseret, før du opretter et sitemap til dit websted.
Hvis du finder det svært at oprette et sitemap for hver sektion af dit websted, kan du bruge et indholdsstyringssystem (CMS) som WordPress, Squarespace eller Shopify til at gøre det automatisk.
Medtag de vigtigste sider på dit websted
Selvom det kan virke kontraintuitivt at placere de sider, der er vigtigst for din virksomhed, på din startside, er der faktisk en god grund til dette.
Du bør oprette et indeks for dine primære sider og derefter bruge dette indeks til at oprette et SEO-venligt sitemap.
På denne måde kan søgemaskinen, når den gennemgår dit websted, nemt finde de vigtigste sider og bruge dem til at indeksere dit websted.
Medtag dit sitemap i din robots.txt-fil
Dette tip handler om at få Google til at indeksere dit websted hurtigere. Hvis du har problemer med, at Google gennemsøger dit websted, kan du bl.a. bede Google om at indeksere siderne i dit webstedssitemap.
Du behøver ikke at indsætte et sitemap på alle sider på dit websted, men hvis du har mange statiske sider, kan du sætte dem ind i et sitemap for at fremskynde crawlhastigheden på dit websted.
Googles algoritme ser på sitemapet for at afgøre, hvilke sider den skal indeksere. Når søgemaskinen gennemgår dit websted, læser den sitemapet for at afgøre, hvor den skal gå hen næste gang.
Hvis du ikke ønsker, at Google skal indeksere nogle af dine sider, kan du forhindre Google i at indeksere disse sider ved at placere dem i din robots.txt-fil.
For at få arbejdet gjort skal du blot tilføje disse kodelinjer øverst i din robots.txt-fil:
Bruger-agent: *
Afvis: /sitemap.xml
Asterisken (*) i begyndelsen af linjen angiver, at den følgende tekst skal anvendes på alle brugere.
Den anden linje fortæller Google, at sitemap.xml-filen ikke skal indekseres.
Konklusion
Sitemaps er en god måde at fremskynde crawlingprocessen på i SEO. Der er dog én ting, du skal huske på. De eneste sider, der skal medtages i dit sitemap, er sider, der er knyttet til din hovednavigation. Få mere hjælp til sitemaps fra et SEO bureau i København her
Hvis din hovednavigation f.eks. indeholder et afsnit med titlen “Om os”, skal du inkludere et sitemap for dette afsnit i den samme mappe som din robots.txt-fil. Du skal ikke inkludere sider, der ikke er forbundet med din navigation. Hvis din navigation indeholder et afsnit med titlen “Kontakt os”, skal du ikke inkludere et sitemap for dette afsnit